top of page

Attitude of gratitude


פעמים רבות אני מציעה בחדר הטיפולים לאדם שחווה אתגר בחייו או שמתמודד עם אירוע קשה מעברו, לשנות זווית ראייה. אני מדברת אתו על כך שזוהי הבחירה החופשית הגדולה ביותר שיש לנו כבני אדם; מהתבוננות שמסבה לנו רגשות של צער, עצב, חרטה, קנאה, אשמה ועוד, להתייחסות אחרת, שרואה את הצדדים האחרים, החיוביים של אירוע החיים שנתפס קודם לכן כקשה: הגדילה שהתאפשרה, למידת השיעור, הרחבת הלב, היכולת ללמוד סליחה מה היא ועוד.

בשורות אלה ברצוני להתייחס "על קצה המזלג " לנושא שמהווה שינוי התייחסות עמוק, בעל פוטנציאל להביא לתועלת רבה בחיי כל אחד מאתנו: הגישה של הכרת תודה- Attitude of gratitude.

לרובנו יש הכרות עם מושג הכרת התודה במישור היומיומי שלו: כשאני בהודיה, אני מכירה בכך שקיבלתי מתנה, אני מכירה בערך של המתנה ואני מעריכה את הכוונה של הנותן. המתנה יכולה להיות חומרית, רגשית או רוחנית.

מעבר להתייחסות היומיומית, הכרת תודה יכולה להיות גישה לחיים, הרגל, ואף להפוך להיות דרך חיים.

לאורך ההיסטוריה, הדתות השונות, מסורות רוחניות ופילוסופיות שונות הדגישו את החשיבות של הכרת התודה. בודהה אמר: "בואו ונהיה אסירי תודה, כי אם לא למדנו הרבה היום, למדנו קצת, ואם לא למדנו קצת היום, לפחות לא חלינו; ואם חלינו לפחות לא מתנו; אז בואו נהיה אסירי תודה".

נושא הכרת התודה זוכה בעשורים האחרונים להתעניינות רבה, בעיקר ע"י חוקרים בתחום הפסיכולוגיה החיובית, אשר מוצאים קשר הדוק בין טיפוח מתמשך של גישה של הכרת תודה לבין תועלות הניתנות למדידה בתחום הפסיכולוגי, הגופני והבין-אישי. ישנן עדויות רבות לכך שגישה של הכרת תודה מובילה לשינויי חיים חיוביים רבים, ביניהם שינה משופרת, שיפור בהערכה העצמית, ואף עמידות גבוהה יותר מפני מצבים פסיכולוגיים מאתגרים. נמצא כי להכרת תודה יש קשר מובהק ביותר עם תחושת רווחה בחיים, יותר מכל שאר תכונות האישיות שנחקרו.

מהו הקוטב השני של הכרת תודה? לקחת דברים כמובנים מאליהם. מעניין שמדובר בלקחת, בעוד שבהכרת תודה, לפחות בשפה האנגלית, מדובר בלתת "Giving thanks"- ככל שאני נותן יותר (הכרת תודה), כך אקבל יותר (לפי החוק של ניוטון, שמדבר על כך שלכל פעולה ישנה תגובה הפוכה ושווה בעוצמתה).

למרות שהכרת התודה הנה דבר כל כך חיובי ובעל השלכות כל כך משמעותיות לחיינו, רובנו ממעטים להרגיש אותה. מי מכם שירצה להתעמק בסיבות לכך, מופנה למאמר המקיף שכתבה מעיין צח, אשר מופיע באתר "פשוט יוגה ": www.simply-yoga.co.il/gratitude/ .

למי שמעוניינים להעמיק בנושא הכרת התודה, כולל לימוד טכניקות לתרגול, אני ממליצה על הספר של רוברט אמונס, פרופסור באוניברסיטת קליפורניה:

"Thanks!: How the New Science of Gratitude Can make You Happier", 2007 .

אני מלאת הכרת תודה לכם, לימור ותום על המקום הנפלא והמחבק שחלמתם והגשמתם, הלייטהאוס, שמאפשר לי לטפל באנשים באווירת שלווה והרמוניה, וגם לחוות הפריה והזנה הדדית עם מטפלים ממקצועות טיפוליים שונים ומגוונים.

תודתי לכם גם על ההזדמנות לכתוב על נושא הכרת התודה, אשר אפשר לי לערוך הכרות מעמיקה יותר עם נושא חשוב זה. הבטחתי לעצמי שאני הולכת לתרגל הכרת תודה ביתר שאת החל ממחר...:)

באהבה,

יהודית אחי-דרור

יהודית אחי דרור היא מטפלת ומורה בשיטת איזון חיים ופסיכותרפיסטית.יהודות אחי דרור היא מטפלת ומורה בשיטת איזון חיים ופסיכותרפיסטית.


89 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page