מאת: מירית גנדלמן
בחברה המערבית אנחנו שומעים ומוכוונים להצלחה כבר מהרגע שאנחנו מגיחים לאוויר העולם. כשאנחנו קטנים, הצלחה מכוונת ונמדדת על ידי ההורים והחברה בה אנו חיים. כבר בשבועות הראשונים לאחר הלידה ישמעו הורי הילד לאיזה אחוזון הוא משתייך. הם יישאלו אין ספור פעמים על ידי הסובבים אותם מתי התהפך ילדם בפעם הראשונה, מתי החל ללכת בכוחות עצמו, האם הוא כבר מצליח להחזיק שני צעצועים בשתי הידיים וכדומה. כשאותם ילדים גדלים, מתפתחת אצלם ציפייה משלהם להצלחה ולמימוש עצמי.
על פניו נראה, כי כולנו שואפים להצליח ולשגשג. יחד עם זאת, מושג ההצלחה הינו אישי וסובייקטיבי ונמדד על פי סרגל הצלחה שכל אחד מאיתנו יצר לעצמו. עבור אחד הצלחה היא להתמנות למנכ"ל בחברה מצליחה, עבור אחר הצלחה היא לפרסם מאמר בכתב עת מדעי נחשב או לצבור הון רב, וכן הלאה.
מאמר זה מוקדש לאלה שמרגישים שרוב הזמן הם מתקרבים להצלחה אך זו חומקת מבין אצבעותיהם ואינה מתממשת. לאלה שמרגישים שהם מעפילים במעלה ההר, אך רגע לפני שהגיעו לפסגה, נחנקים בגלל האוויר הדליל ולא מצליחים להגיע אליה.
ההסברים שרבים מאיתנו נותנים לחוסר הצלחה נוגעים לפגמים ומגבלות שאנו מיחסים לעצמנו ושמונעים מאיתנו, להבנתנו, להצליח. "אינני חכם מספק", "אני מכוער", "אני כישלון" "אין לי מזל", וכדומה. האם אלו באמת הסיבות שמונעות מאיתנו להשיג "הצלחה"? האם רק יחידי סגולה אשר חפים מפגמים ומגבלות נולדו להצליח?
את התשובה לשאלה זו אתם בוודאי כבר מנחשים. האפשרות אותה אני רוצה להציע לכם חורגת מאותם הסברים. במרבית המקרים, הסיבה האמיתית לכישלון לכבוש את הפסגה ולהצליח נעוצה בחששות מהצלחה שחבוי מתחת להסברים החיצוניים שאנו נותנים לעצמנו. הצלחה היא משאת לב של רבים אך מתלוות לה תוצאות והשלכות מהן אנו חוששים מאוד.
אני מניחה שבשלב זה חלקכם אולי מבולבלים. מדוע שנחשוש מהצלחה? אם הצלחנו הגשמנו את שאיפותינו וזכינו ב"גביע הקדוש"?! אז זהו, שלא בהכרח. ולהמחשה, אשתף אתכם במספר מקרים, מבלי לחשוף, כמובן, פרטים מזהים.
בעל עסק מוכשר שהגיע אלי לקליניקה, אותו נכנה "נועם", סיפר כי שוב ושוב הוא נוגע בהצלחה כלכלית, אך בכל פעם נכשלות עסקאות משמעותיות שרקח בעמל רב. הוא תלה את כשלון אותן עסקאות בכך שהוא חסר הבנה בפיננסים ובכושר שכנוע בו ניחנים מתחריו.
בסופה של סדרת פגישות, הבין נועם, שהצלחה כלכלית ייצגה עבורו מקום של בדידות ממנו הוא חושש. להצלחה כלכלית לה הוא שאף התלווה פחד שיחס הסביבה אליו ישתנה לרעה ברגע שיצליח. שקולגות יתרחקו ממנו ושמשפחה וחברים יבקשו לנצל את קשריו והצלחתו הכלכלית החדשה. מסיבות אלה, הוא הכשיל בכל פעם עסקאות חשובות וכך התרחק ממסלול ההצלחה המאיים.
מטופלת אחרת, אותה נכנה "דנית", בחורה מושכת, מוכשרת ובעלת ניסיון רב בעולם המדיה, נכנסה אלי לקליניקה יום אחד בסערת רגשות וסיפרה שהיא "כישלון מוחלט" ושהיא שונאת את עצמה. היא רואה את עצמה כ-"שמנה ודוחה" ולעולם לא תצליח לשלוט בבולמוסי אכילה שפוקדים אותה לעיתים תכופות. היא סיפרה כי השילה מעצמה והעלתה חזרה עשרות רבות של ק"ג במהלך השנים, ואין לה את השליטה העצמית הדרושה להפוך לרזה.
במפגשים עמה התברר שמה שמנע מדנית "להצליח" ולהרזות לא נבע מחוסר שליטה שייחסה לעצמה. דנית נולדה למשפחה בה שלטו כללים נוקשים שלא אפשרו לה חופש להביע את רגשותיה ואת דעותיה ואף דרשו ממנה להסתיר אותן. עבור דנית האוכל כבר מזמן לא שימש להזנה של גופה והתפקיד שנתנה לו דנית היה רגשי. בולמוסי האוכל של דנית היו הדרך שבה היא הביעה את רגשותיה ומרדה ובבית הנוקשה בו גדלה.
במהלך המפגשים עמה למדה דנית לתת תוקף לרגשותיה; לזהות אותם, להביע אותם ולפעול על פיהם. דנית הבינה ש"מותר" לה לסטות מהכללים הנוקשים ששררו בבית הוריה ואלה אינם חלים עליה עוד. היא למדה לבטא את רגשותיה ולחלוק אותם עם הקרובים לה במקום לעשות זאת באמצעות אכילה, וככל שהתקדמה בתוך התהליך, כך גם הצליחה לרדת במשקל.
"מיכל", אמא לשני ילדים בוגרים, סיפרה שהיא מועמדת לקידום בחברה בה היא עובדת, אך בפגישות הקידום שהתקיימו בעבר עם הממונים עליה, היא באופן קבוע "מפשלת" ואינה זוכה לקידום הנכסף. מיכל הגיעה לתובנה שאין לה את קור הרוח והכישורים הנדרשים לצורך הקידום בו היא חפצה כל כך, ונגזר עליה להישאר בתפקידה.
במפגשים עמה הבינה מיכל שלא כישוריה הן המכשול שמונע ממנה קידום. מיכל קשרה את הצלחתה המקצועית ואת הקידום בו רצתה להישגים שיפגעו באימהות שלה ויהפכו אותה מאם מסורה אשר נמצאת שם עבור ילדיה לאם מזניחה. לכן סיכלה את הקידום שלה במקום עבודתה, שהיה "פוגע" בהורות שלה ובילדיה.
מקרים אלו ורבים אחרים מלמדים אותנו שלמרות שאנו שואפים להצליח ולהגשים יעדים שהצבנו לעצמנו, אם זה להקים עסק משגשג, להגיע למשקל נכסף, למשרה נחשקת או להגשים כל הצלחה אחרת, אנו אלו שמכשילים את עצמנו. אנו עושים זאת מתוך חשש פנימי ולרוב בלתי מודע מהמחיר הכבד שנשלם לפי מערכת האמונות ותפישת המציאות שלנו.
דוגמאות נוספות לפחדים סמויים שנמצאים מתחת לפני השטח יכולות להיות: פחד מעומס יתר - ברגע שאני אצליח יהיו לי הרבה לקוחות/ משימות/ נסיעות, אני אשאב לעבודה והיעדרותי תפגע בתא המשפחתי שלי ובסופו של דבר אשאר לבד. פחד מאחריות – ברגע שאצליח אהיה אחראי לפרנסתם של עובדים ומשפחותיהם ואם אטעה באחת ההחלטות העסק יקרוס ואני אהיה אחראי לקריסה כלכלית של משפחות אלה. פחד מאבדן זהות- ברגע שאהפוך למצליחן אהפוך לאיש דעתן, חסר מצפון שלא בוחל בשום אמצעי על מנת להשיג את מטרתו. פחד שיגלו שאני מזויף- מקור הפחד בתחושה שהצלחות קודמות שלי היו לגמרי מקריות והתרחשו בעצם בעקבות מזל ואם אעז להתקדם צעד נוסף איחשף כתרמית.
הפחד מהצלחה, כפי שכבר ניתן להבין, הינו פחד חמקמק היושב ברובו בתת המודע ומתבטא בהתנהגות הרסנית וחבלה עצמית. התנהלות זאת מייצרת תחושות קשות של מירמור ותסכול על המקום בו אנו תקועים, מגבירה שיח פנימי של הלקאה עצמית ושנאה עצמית המובילים בסופו של דבר לייאוש ולאמונה שעבורי זה לא יכול להתממש.
אז איך בכל זאת שוברים את המחסומים והמכשולים שאנו מציבים בינינו לבין אותה הצלחה לה אנו שואפים? איך מוציאים אל האור את המכשולים מתת המודע אל המודע? .כמובן שלא ניתן לתת מענה ממצה ואוניברסאלי במסגרת מאמר קצר זה, אך הנה תרגיל שאציע לכם לנסות.
פנו לעצמכם זמן פרטי. מצאו לעצמכם תנוחה נינוחה ועצמו את עיניכם. העלו בדמיונכם דבר מה שהייתם רוצים להגשים עבור עצמכם. דבר מה שאתם חושקים בו מזה זמן רב אך לא מצליחים להגשימו. "הצלחה" שחומקת מכם.
עתה צללו פנימה, עמוק יותר. דמיינו בנפשכם שהצלחתם להגשים את אותה שאיפה או מטרה נכספת. הצלחתם. עשיתם זאת. התמסרו לתמונות ולתחושות שעולות בכם. כמובן שעולות תחושות חיוביות אך בדקו גם האם עולות בכם תחושות שליליות .
מסע זה בנבכי התודעה עשוי להעלות בכם את אותן רגשות שמייצרות את המכשולים האמיתיים שאתם עצמכם הצבתם בדרככם להצלחה. הוא יאפשר לכם לזהות את אותן אמונות ותפישות אשר חבויות בעומק תודעתכם ואשר הן הגורם המניע למכשולים שהנכם מציבים בדרך להצלחה. המפגש עם אותן אמונות ותפישות מלווה לא פעם בפחדים אך האומץ להביט לתוכן יאפשר לכם להיפרד מאותה דרך ללא מוצא אליה נקלעתם וללכת לדרך חדשה שתוביל להצלחה.
בכל אחת ואחד מאיתנו טמון הפוטנציאל להצליח ולהגשים את שאנו מבקשים עבור עצמנו. אם זה הצלחה כלכלית, הצלחה מקצועית, זוגיות טובה ומפרה, תזונה נכונה, וכל הצלחה אחרת שאתם מייחלים לעצמכם. נקודת הפתיחה, בדרך להצלחה זו, היא הנכונות והאומץ לצלול פנימה ולהאיר את החדרים החשוכים שבתוכנו. אם נלך בדרך לא פשוטה זו, ייפתחו עבורנו דלתות למקומות שהיינו משוכנעים שלא נועדו לנו.
הרשמו וקבלו מאיתנו קרן אור בכל חודש - > https://bit.ly/2QipJm4
מירית גנדלמן- מטפלת בריקול הילינג, תטא הילינג, איזון חיים, מאסטר טאפינג ופראנה הילינג.
Comments